torsdag den 23. august 2007

døden fra rummet

Bortset fra de nævnte episoder, som jo skete i det øde Sibirien, er der ikke observeret meteoritnedslag i nyere tid, som har kunnet få panderynkerne frem hos særlig mange. Men i 1980 fik en gruppe forskere revet verden ud af tidligere tiders ubekymrede tilstand. Forskergruppen, med nobelpristageren Luis Alvarez i spidsen, introducerede nemlig den ide, at et himmellegeme omkring 10 km i diameter var kollideret med Jorden for 65 millioner år siden. De geologiske lag bærer vidnesbyrd om en global økologisk katastrofe, idet en meget stor del af dyre- og plantelivet pludselig forsvandt på dette tidspunkt. Alvarez-gruppen kædede denne masseuddøen sammen med et meteoritnedslag, og det var første gang, at der på mere end spekulativt grundlag var etableret en kobling mellem en konkret økologisk katastrofe i Jordens historie og et meteorit nedslag.

Den videnskabelige diskussion om begivenhederne på Kridt/Tertiær-grænsen havde stor offentlig bevågenhed, og som resultat heraf stillede mange sig spørgsmålet: Kan det ske igen?

Dette stimulerede umiddelbart en stor interesse for sagen, og NASA sponsorerede i 1981 en workshop om emnet, hvor det blev antydet, at objekter så små som 1 km i diameter ved en kollision med Jorden kunne destabilisere det globale økosystem. I sandhed en bekymrende udsigt.




Håndværker - colic-help - skateboard - wallspeak - creation