lørdag den 8. september 2007

afværgelsen

Det er anslået, at det findes knap 1.000 asteroider med en størrelse på mindst 1 km, som har som har en bane der ligger tæt ved eller krydser Jordens. I juni 2000 var der opdaget 410 sådanne NEA's (Near Earth Asteroids). Da målsætningen for NASA's såkaldet "Spaceguard Survey" er at opdage 90 % af disse inden for en tiårs periode, er man altså tæt ved halvvejs. Ingen af disse store asteroider er tilsyneladende på kollisionskurs med Jorden.

Når man leder efter asteroider er det, man i praksis måler på, det lys, asteroiden reflekterer. Denne lysstyrke kan så konverteres til en størrelse på asteroiden under antagelse af, at asteroiden har en given reflektivitet.

For at kortlægge himmelrummet for farlige asteroider er det ikke nok blot at "opdage" dem. De enkelte asteroiders baner skal fastlægges ved en nøje registrering over en længere periode (gerne ti år eller mere). Til at opdage og registrere asteroider bruges teleskoper med lysfølsomme anordninger - såkaldte CCD'ere (Charge Coupled Devices).

Ét er at opdage asteroider på kollisionskurs med Jorden, noget helt andet er aktivt at afværge kollisionen. Et aktivt forsvar mod en sådan trussel vil f.eks. være at detonere kraftige atomvåben i umiddelbar nærhed af, eller på asteroiden, så denne ændrer kurs (det er nemlig ingen god ide at sprænge asteroiden i stykker og dermed muligvis frembringe en lige så dødbringende sværm af mindre og radioaktive stykker). Et sådant projekt er lettere sagt end gjort. Selvom vi skulle beherske den fornødne teknologi, så skal afværgemetoden tilpasses præcis det objekt, der nærmer sig - der er nemlig stor forskel på asteroider. For at illustrere problemet består asteroider består ofte af en bunke brokker, som kun holdes sammen af tyngdekraften. En sådan kilometerstor "grusbunke" kan ikke tilføres en særlig stor impulsforandring, uden at den sprænges i mange stykker. I teorien vil en sådan asteroide kun kunne tilføres en kursændring på ca. 1 m/s, hvorfor dette skal gøres i god tid. Så selvom asteroiden opdages i god tid, er dette måske alligevel ikke nok til at iværksætte de nødvendige afværgeforanstaltninger.

Håndværker - colic-help - skateboard - khmer - taliban