mandag den 14. januar 2008

Asteroidesammenstød udslettede dinosauerne


Den gigant-metorit, der for 65 millioner år siden smadrede et 180 kilometer stort hul i Yucatan-halvøen, og sandsynligvis udryddede dinosaurerne, stammer fra et asteroidesammenstød, der slyngede det 10 kilometer store meteor mod Jorden.

Nedslaget for 65 millioner år siden lavede det store Chicxulub-krater i Yucatan-halvøen og forsagede den største masse-udryddelse af livet på jorden i 250 millioner år. For 160 millioner år siden kolliderede to store asteroider, og stykker fra sammenbrudet landede på Jorden og slog dinosaurerne ihjel. Det konkluderer William Bottke fra Southwest Research Institute i Boulder, Colorado, i en artikel, som netop er offentliggjort i tidsskriftet Nature.

De to asteroider havde diametre på hhv. 170 km og 60 km, vurderer William Botke på basis af computerudregninger.

Resultatet af sammenstødet blev den 40 km store asteroide 298 Baptistina, som blev opdaget i 1890 samt en række mindre asteroider.

En femtedel af asteroiderne fik deres omløbsbaner modificeret så meget, at de forlod asteroidebæltet mellem Mars og Jupiter, og en stor del fortsatte deres bane mod Jorden og Månen.

Bottke mener, at der er over 90 pct. sandsynlighed for, at det er denne proces, som bl.a. har ført til det asteroidenedslag, som skabte det store Chicxulub-krater ved Mexico.

Også det 85 km store Tycho-krater på Månen, der opstod for 108 millioner år siden, kan meget vel skyldes asteroidesammenstødet.

Den nye teori om asteroidekollisionen tager udgangspunkt i, at antallet af nedslag efter asteroider er dobbelt så stort de seneste cirka 100 millioner år i forhold til gennemsnittet over en periode på tre milliarder år.


Håndværker - colic-help - skateboard - rodney - rocks